Acciza pe ţuica şi rachiurile obţinute în gospodărie, pentru consum propriu, creşte de la 375 la 500 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Măsura îi scandalizează pe gospodari.
Odată cu majorarea cotei-standard a accizei pe alcool, pe care o plătesc marii producători de spirtoase, de la 1 septembrie va creşte şi cota redusă, datorată de gospodarii care fac ţuică pentru propriul consum, în limita a 50 de litri de alcool pur.
Cota-standard creşte de la 750 la 1.000 de euro/hectolitrul de alcool pur, iar cota redusă – pe care trebuie s-o plătească gospodarii – va ajunge la 500 de euro/hectolitru de alcool pur, de la 375 de euro, cât este în prezent.
Ţuica nu va putea fi mai ieftină de 5,5 lei/litru
Concret, dacă un gospodar umple damigeana de 50 de litri de ţuică la 25% alcool, el are, din punct de vedere fiscal, 12,5 litri de alcool pur pentru care va trebui să plătească echivalentul a 62,5 euro (aproximativ 275 de lei).
Iar dacă în damigeană va avea pălincă la 60% concentraţie de alcool, atunci se consideră că are 30 de litri de alcool pur şi va trebui să plătească echivalentul a 150 de euro (660 de lei). Adică 5,5 lei/litru la ţuica slabă, respectiv 13,2 lei/litru la cea tare vor însemna doar accizele. Ceea ce înseamnă că, dacă s-au plătit accizele aferente, litrul de ţuică slabă nu va putea fi mai ieftin de 5,5 lei, iar cel de pălincă nu va putea fi sub 13,2 lei.
Lucrurile se complică dacă producţia gospodarului trece de 80 de litri în cazul pălincii, respectiv de 200 de litri în cazul ţuicii cu concentraţie de 25% alcool, pentru că se depăşeşte pragul celor 50 de litri alcool pur pentru care acciza e doar la jumătate din cota-standard.
De la aceste cantităţi în sus, acciza creşte la 1.000 de euro/hl de alcool pur, dar numai pentru cantitatea care depăşeşte pragul celor 50 de litri. Spre exemplu, în 80 de litri