Portocalele, fisticul, avocado şi spanacul sunt printre cele mai eficiente alimente care reduc nivelul hormonilor responsabili de stres. Sursa: Hepta
Cei care trăiesc în condiţii de stres pentru o lungă perioadă de timp sunt mult mai vulnerabili la răceli, dar şi la afecţiuni precum hipertensiune arterială şi boli de inimă.
Una dintre strategiile care ajută la ţinerea sub control a stresului este alimentaţia.
„Pe lângă multiplele cauze generatoare de stres, o alimentaţie dezechilibrată poate contribui la creşterea lui prin lipsă de minerale şi vitamine”, explică nutriţionistul Maria Florea.
Portocalele, avocado, spanacul şi fisticul sunt printre cele mai importante alimente care pot scădea nivelul de cortizol din organism, un hormon implicat în răspunsul la stres, care creşte tensiunea arterială.
Consumaţi cereale, alune şi legume, bogate în vitaminele B
O dietă sănătoasă poate contracara impactul stresului, crescând nivelul sistemului imunitar şi scăzând presiunea sângelui. Cei mai importanţi adjuvanţi în combaterea stresului sunt vitaminele B1, care se găsesc în cereale, alune şi majoritatea legumelor, dar şi vitamina C, care asigură funcţionarea în limite normale a sistemului nervos.
„Influenţa nutriţiei în lupta cu stresul nu e cuantificată pe grupe de alimente. Totuşi, ca să suportăm mai uşor situaţiile stresante, e bine să consumăm vitamine, pe care ni le luăm din fructe şi din legume. Eu recomand cel puţin 300 de grame de fructe şi 500 grame de legume zilnic”, este sfatul nutriţionistului Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor” din Bucureşti.
1. Portocala are un rol important în calmarea sistemului nervos, fiind numită fructul „antistres”
Ea conţine acid folic, vitamina C şi fibră vegetală, care ajută la schimbar