Preţul malţului s-a dublat în mai puţin de un an, ajungând de la 270 euro/tonă în 2006 la 570 euro/tonă în această toamnă Recolta slabă de orz înregistrată în toată Europa şi
Preţul malţului s-a dublat în mai puţin de un an, ajungând de la 270 euro/tonă în 2006 la 570 euro/tonă în această toamnă
Recolta slabă de orz înregistrată în toată Europa şi cererea în continuă creştere de malţ au avut ca efect o majorare semnificativă a preţurilor de livrare pentru acest ingredient. Rezultatul: berea se va scumpi cu aproximativ 25%, pentru că malţul reprezintă un sfert din costuri, iar preţul acestuia s-a dublat.
După producătorii de carne, lapte, pâine şi alimente de bază, a venit şi rândul berarilor să ne aducă vestea proastă a scumpirilor. Ei sunt presaţi în primul rând de creşterea costurilor de achiziţie a principalului ingredient, malţul (obţinut din orz), al cărui preţ a cunoscut o majorare fără precedent.
O decizie extrem de grea
Practic, preţurile s-au dublat, crescând de la 270 euro/tonă în 2006 la 570 euro/tonă în această toamnă. Şi, după cum estimează specialiştii pieţei, preţul malţului va continua să crească până peste pragul de 600 de euro/tonă în perioada imediat următoare. "În mod tradiţional, berarii nu modifică preţul berii în sezonul rece (octombrie-aprilie), dar acum costurile au crescut foarte mult.
Va fi o decizie extrem de grea pentru producători, care trebuie să aleagă între menţinerea preţurilor - cu preţul reducerii sau chiar dispariţiei profitului - şi scumpirea berii. Vom vedea, de la caz la caz, ce soluţie va adopta fiecare producător în parte", ne-a declarat, ieri, Vifor Verşescu, directorul Patronatului Producătorilor Independenţi de Bere din România (PIBR).
El a explicat că malţul are o pondere de 25% până la 30% în costurile de producţie a berii, iar hameiul - aproximativ 15%, restul fiind