Vreţi să vedeţi cum se taie un porc? Sau cum se face caltaboşul sau masa de pomana porcului? Mergeţi azi, la 13.00, în parcarea hipermarketului Cora, unde are loc o demonstraţie pe viu în cadrul târgului „Produs de Cluj".
Clujenii care vor să vadă cum se taie porcul la ţară, după obiceiul din moşi-strămoşi, pot merge azi, la ora 13.00, în parcarea hipermarketului Cora, din cartierul clujean Grigorescu. Acolo are loc, de săptămâna trecută, o nouă ediţie a târgului „Produs de Cluj", organizat de asociaţia cu acelaşi nume. Singura abatere de la tradiţie în ceea ce priveşte tăierea porcului, o constituie asomarea animalului, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare.
„Cum Ignatul a picat în perioada de târg, ne-am gândit să facem ceva deosebit, să organizăm o bobotaie exact ca la ţară. Singura diferenţă va fi faptul că porcul va fi asomat, nu înjunghiat. Va fi pârlit cu paie şi apoi se vor face, la târg, produse tradiţionale: cârnaţi, caltaboşi şi sângerete", spune Ramona Moldovan, preşedintele Asociaţiei „Produs de Cluj".
La târg sunt expuse şi bunătăţi tradiţionale de la producători din întreg judeţul, bunătăţi ca: telemea, caş, brânză de burduf, slănină, ciolane, kaiser etc.
„Pomana porcului" în parcare
Ideea de a face această demonstraţie în public a obiceiului de tăiat porcul a avut-o Cosmin Moldovan (39 de ani) din localitatea clujeană Sânnicoară, unde are şi o afacere de familie. Tot el a fost cel care a donat animalul. „Vreau să arăt oamenilor şi ce înseamnă obiceiul tăiatului porcului, ce se poate face din carnea de porc, dar şi ca o mulţumire pentru toţi cei ce au cumpărat din magazinele familiei mele", afirmă Cosmin Moldovan.
El mai spune că, după asomare, porcul va fi prăjit cu paie, va fi tăiat în cruce şi se vor face de la cârnaţ, caltaboş, sângerete până la jumări. Se va oferi şi o masă pentru