Uleiul de măsline, cel de porumb sau cel de nucă sunt doar câteva dintre uleiurile cu valoare nutriţională mare. Un element esenţial de care trebuie să ţii cont atunci când alegi un ulei pentru asezonarea salatelor este să fie extravirgin, obţinut prin presare la rece, recomandă specialiştii.
Hrănitoare şi gustoase, salatele nu pot lipsi dintr-o alimentaţie echilibrată, mai ales în acest sezon. Însă legumele nu sunt singurele ingrediente care încadrează acest fel de mâncare în categoria alimentelor sănătoase, ci şi uleiul folosit pentru un plus de savoare. „Uleiurile care conţin acizi graşi esenţiali Omega 3, cum sunt uleiul de măsline sau cel de nuci, pot reduce rata de apariţie a aritmiilor severe cu 30%. În plus, ele contribuie la stimularea sistemului imunitar şi la buna funcţionare a sistemului nervos. Condiţia este ca aceste uleiuri să fie naturale, să fie consumate în stare crudă şi în cantităţi moderate", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
1 Uleiul de măsline
Bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K), în antioxidanţi şi în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, uleiul de măsline te menţine tânăr şi sănătos. „Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri. El se obţine numai din măslinele verzi, iar aroma, culoarea şi consistenţa lui variază în funcţie de soiurile de măsline folosite. Acest tip de ulei conţine acizi graşi mononesaturaţi şi principii antioxidante", explică Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti. Astfel, uleiul de măsline contribuie la scăderea colesterolului, prevenind apariţia aterosclerozei şi a infarctului. De asemenea, uleiul de măsline este deseori recomandat în tratamentul gastritei şi ulcerului, dar şi pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi, trebuie să consumi zilnic ci