Deşi în mod normal ar trebui să fie un produs natural, bogat în nutrienţi, berea poate fi falsificată prin adaosul de aditivi alimentari. O bere de calitate conţine vitamine şi săruri minerale bune pentru sănătate. Totuşi, chiar şi aceasta trebuie băută cu măsură.
În funcţie de modul de fabricare, prin fermentaţie de scurtă sau de lungă durată, dar şi în funcţie de ingredientele folosite, atât gustul, cât şi proprietăţile berii pot fi diferite. De altfel, în anii 1500, germanii au creat o lege a purităţii berii, conform căreia aceasta nu poate fi obţinută decât din malţ, hamei, drojdie şi apă, prin metoda fermentării secundare de câteva luni, la temperaturi scăzute. Aceleaşi criterii de autenticitate a berii au rămas până astăzi. Această băutură asigură un aport important de vitamine (B1, B2, B5, B6, B9, PP, H, inozitol), săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, fluor şi mangan), aminoacizi, glucide şi proteine.
„Berea blondă se obţine din malţ blond, iar cea brună, din malţ torefiat sau din malţ brun, care dă culoarea specifică. Compoziţia celor două nu diferă prea mult, aşa încât opţiunea pentru o bere sau alta ţine de preferinţele personale. Sunt însă deosebiri de la o marcă la alta în ceea ce priveşte compoziţia. O bere de calitate ar trebui să conţină doar apă, malţ, hamei şi drojdie, fără alte ingrediente, de tipul aditivilor (folosiţi în special pentru menţinerea spumei)", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Atenţie la falsuri!
Există mai multe moduri prin care berea poate fi falsificată, chiar şi adaosul de apă suplimentar reţetei originale putând afecta autenticitatea berii. „Berea poate fi falsificată prin adaosul de apă sau de alcool, prin utilizarea surogatelor de malţ, cum ar fi pir-glucoza, prin utilizarea de îndulcitori naturali (zahăr, dextrine sau