Dieta de eliminare şi medicaţia simptomatică sunt singurele metode eficiente de a ţine sub control aceste probleme. Orice reacţie neplăcută apărută în urma consumului unui aliment poate fi considerată o intoleranţă alimentară. Aceste neplăceri pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă.
Simptomele intoleranţei alimentare sunt extrem de variate, de la migrenă şi disconfort abdominal până la reacţii asemănătoare alergiilor alimentare, cum ar fi erupţii pe piele sau chiar manifestări similare şocului anafilactic precum respiraţie dificilă şi pierderea cunoştinţei.
„Severitatea simptomelor intoleranţei alimentare depinde de existenţa anumitor deficite enzimatice la persoana afectată, dar şi de cantitatea de aliment consumată. Astfel, reacţiile de intoleranţă apar la persoanele cu sensibilitate, însă, teoretic, pot apărea la oricine a consumat un anumit aliment în exces. Trebuie precizat că această problemă este mai frecventă în rândul copiilor", spune medicul primar alergologie şi imunologie Camelia Berghea de la Spitalul „Alexandru Obregia" din Bucureşti.
Astfel, intoleranţele alimentare pot fi cauzate de substanţe care se găsesc într-un anumit aliment, precum toxinele secretate de unele microorganisme, histamina conţinută de roşii şi de peşte, tiramina din cafeină, aditivii alimentari, coloranţii sau conservanţii. Pe de altă parte, această problemă poate apărea în urma unui deficit enzimatic temporar sau de lungă durată, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul persoanelor cu disfuncţii hepatobiliare sau pancreatice, al celor cu deficit al enzimelor care facilitează transformarea lactozei sau fructozei.
Nu trebuie confundate cu alergiile
Nu de puţine ori se întâmplă ca intoleranţele alimentare să fie confundate în mod eronat cu alergiile alimentare. Iar acest lucru se întâmplă, în principal, din cauza asemănării simptomelor. Astfel, este