Ficatul este chinuit din multe direcţii. În primul rând, dacă vrei să-ţi baţi joc de ficat îi arunci în cârcă alcool în exces şi zilnic. Medicina chiar a arătat care sunt cantităţile de alcool pe care le prelucrează fără caznă ficatul. Alcoolul aduce nu numai calorii multe, dar are şi calitatea de noxă, de otravă.
Ficatul este proiectat să metabolizeze 12 mililitri de alcool pur pe zi. Asta înseamnă să nu depăşeşti 120-150 de ml de vin de 8% sau să nu bei mai mult de 350 ml de bere 4%, adică o sticlă. Ficatul e construit să metabolizeze maximum 30 de mililitri de tărie. Peste aceste praguri de băuturi alcoolice ficatul se simte biciuit fără milă.
Şi, fiindcă tot a venit vorba despre băutură, oamenii trebuie să ştie că nu e bine să bea alcool pe stomacul gol. Înainte de a duce paharul cu alcool la gură, omul trebuie să înghită 3-4 dumicaţi de mâncare. Dacă nu ai apucat să mănânci şi totuşi bei alcool, acesta stimulează tare secreţia de acid în stomac, acţionând pe mucoasa gastrică, sporind şi secreţia pancreatică.
ABUZUL DE MÂNCARE
Dacă apuci să mănânci ceva, acele alimente constituie un tampon pentru secreţia gastrică.
Să mai amintim şi de efectul groaznic făcut de excesul de mâncare, başca excesul de grăsimi. Aviz amatorilor care sunt doritori de ospeţe îmbelşugate cu mâncare stropită zdravăn cu alcool. Nu numai că ficatul este strâns într-o menghină nemiloasă, dar resimte efecte rele şi stomacul. Surplusul de mâncare şi de grăsimi întârzie golirea stomacului. Astfel, stomacul prea-plin nu se goleşte în 1,5-2 ore, ci în 4-5 ore. Sunt de vină şi mâncărurile prea grele, cu surplus de grăsime.
Staţionarea exagerată a mâncărurilor în stomac duce la balonări, la reflux gatro-esofagian şi la o senzaţie de burtă prea-plină. Apar arsurile şi se declanşează acea întoarcere pe contrasens a alimentelor din