„Vama“ din 2009 nu mai seamănă cu cea din 2000. Rockul începe să lase loc manelelor.Muzica de prost gust ia locul rockului şi folk-ului, iar burtoşii de bere şi mici încep să câştige teren în faţa vamaioţilor pletoşi, mahmuri. Cam asta este Vama Veche de astăzi. Sute de corturi, agitaţie, maşini, cârciumi una lângă alta, magazine cu haine şi încălţăminte, şi lume multă, care nu are nicio legătură cu spiritul vechilor vamaioţi. Vama Veche a devenit o afacere.
Peisajul sălbatic de odinioară a fost înghiţit de un monstru de beton. Denumirile haioase, scrijelite în lemn nu par să mai spună aceleaşi lucruri ca la început.
Doar DJ-ii de la „Stuful lui Ovidiu“ încearcă să trezească spiritul Vămii punând „Bolero“ fix în momentul în care răsare soarele. „Aici soarele răsare numai în ritm de «Bolero»“, spune un vamaiot, care abia se aşezase la o bere pe terasa lui Ovidiu.
Cine este Ovidiu de la Stuf?
Sufletul „Vămii“, omul de care întreabă toată lumea, imaginea vamaioţilor de pretutindeni şi cel mai bun barman. Sunt prea sărace cuvintele care îl pot descrie pe Ovidiu, bărbatul cu barbă şi plete albe, care face cea mai bună şi tare cafea din lume.
Nu vrea în ruptul capului să vorbească despre el, iar despre Vamă şi vamaioţi spune doar „Vama e aşa cum o vedeţi! Nu mai e nimic de spus“. Ovidiu este însă cel care a dat startul „Boleroului“ la răsărit. „Puneam «Bolero» acum opt ani, când lucram de noapte, acum nu mai pun. Se ocupă DJ-ii de asta“, spune Ovidiu şi schimbă imediat subiectul.
Una dintre prietenele sale cele mai bune, Carmen Dogaru, patroana restaurantelor „La stuf“, „Saşa“ şi „Lyana“ - cunoscut şi sub numele de „La Mitocanu“, a spus mai multe despre el. „Am deschis «Stuful» în 2000. Ovidiu era barman la un bar unde acum este «Papa la Shoni». Acolo nu era respectat şi nici nu avea prea