După ce maestrul bucătar Ferran Adria a anunţat recent că elBulli, cel mai renumit restaurant din lume se va închide timp de doi ani, astăzi el spune că, odată cu redeschiderea din 2014, va transforma localul cu trei stele Michelin în fundaţie gastronomică, scrie AFP
„Fundaţia elBulli se va adresa tuturor iubitorilor de gastronomie avandagrdistă, maeştri bucătari, somelieri, personal de servire, dar şi oameni creativi”, a declarat Ferran în cadrului forumului gastronomic din St Jacques de Compostela.
Noua formă de organizare nu va schimba însă cu nimic aerul exclusivist cu care elBulli şi-a obişnuit deja clienţii. De toate creaţiile gastronomice, rodul muncii în echipă al bucătarilor înscrişi în fundaţie, se va putea bucura în fiecare an, începând cu 2014, un număr limitat de clienţi.
Anunţul făcut pe 26 ianuarie la Madrid, conform căruia elBulli va fi închis pe o perioadă de doi ani, pentru ca maestrul Ferran Adria să aibă suficient timp pentru a realiza o enciclopedie culinară, a luat prin surprindere întreaga lume, dar mai ales pe aceia care sperau că, în cele din urmă, vor reuşi să obţină o rezervare în faimosul restaurant. Ca să mănânci la elBulli, trebuie să îţi anunţi prezenţa cu cel puţin un an înainte.
Ferran a revoluţionat lumea culinară începând cu mijlocul anilor ’90, prin tehnica sa inovatoare cunoscută în prezent drept „moleculară”, termen pe care maestrul l-a refuzat. Acesta a reuşit să obţină o serie de jeleuri, emulsificatori şi agenţi de îngroşare pe baza unor elemente naturale aplicate la propriile reţete.
CITIŢI ŞI:
El Bulli - cel mai bun restaurant din lume | VIDEO