Chiar dacă nu sunt mari consumatori de lapte, românii vor trebui să se obișnuiască să bea lapte de import. Asta, pentru că, începând cu 2014, mulți fermieri români nu vor mai putea să comercializeze laptele produs, fiindcă nu se alinează standardelor de igienă impuse de Uniunea Europeană.
La sfârșitul anului trecut, România a reușit să obțină o prelungire a perioadei de tranziție entru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud. Noul termen este 31 decembrie 2013.
"Această perioadă suplimentară, pe care noi o primim, trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată! Ştiu că atingerea acestui ţel presupune costuri financiare şi eforturi umane susţinute, dar dacă nu o facem acum, nu vom mai avea această şansă! Am reuşit, prin această decizie, să salvăm de la o sărăcie cumplită micii gospodari, pentru care sumele obţinute din vânzarea laptelui reprezintă, nu de puţine ori, singura sursă de venituri cu care îşi întreţin familiile", anunța Radu Roațiș, președintele ANSVSA, acum câteva luni.
Totuși, respectarea acestor noi cerințe presupune invwestiții majore, bani pe care micii fermieri nu îi au. Ceea ce înseamnă că o mare parte din fermieri vor fi nevoiți să-și închidă afacerile. Doar un sfert dintre fermele româneşti au şanse să se alinieze standardelor, scrie antena3.ro citând oficiali ai Ministerului Agriculturii.
În țară există mai multe companii care au investit în ferme care produc lapte și produse lactate la standardele impuse de Uniune, însă o bună parte din ele exportă aproape în întregime ceea ce produs în România. Un exemplu recent este compania greacă Olympus care a inaugurat în toamna anului trecut o fabrică de lapte, însă m