Tradiţia desertului de duminică preparat în propria bucătărie pierde lupta cu shoppingul de dulciuri, luate de-a gata din laboratoarele de patiserie sau cofetărie. Sursa: Adi Pîclişan
Până şi cele mai harnice gospodine au renunţat să petreacă ore în şir în bucătărie frecând creme şi cocând blaturi pufoase, cu un ochi la ceas şi cu altul la cuptor. Nu-şi mai asumă riscul de a nu le creşte sufleul, au ales varianta sigură: mult mai simplu e să se aprovizioneze de la cofetării.
Cum tradiţia prăjiturii duminicale în familie a rămas vie, românii iau cu asalt cofetăriile la fiecare sfârşit de săptămână. Unii, cei mai mulţi, îşi iau dulciuri la pachet, alţii le servesc la cofetărie. Apetitul românilor pentru dulce ră mâne la cote rezonabile chiar şi în criză. Cofetarii nu se plâng de lipsă de clienţi şi, chiar dacă o prăjitură servită la farfurie costă cel puţin 3,5 lei, zilnic, în cofetării sau pe terase sunt clienţi care ies în cuplu să se delecteze cu ceva bun.
„Parcă am abonament”
Tinerele soţii sunt cele mai bune cliente ale cofetăriilor. Au prea puţin timp de învăţat bucătăria, pentru că au optat pentru carieră şi prăjituri la pachet. „Noi suntem înnebuniţi după savarine, pe care eu nu am să reuşesc niciodată să le fac. Am încercat de două ori şi nu vreţi să ştiţi ce dezastru a ieşit. Aşa că prefer să cumpăr. Parcă am abonament. În fiecare vineri dupăamiaza trec pe la cofetărie şi iau la pachet”, povesteşte Noemi Radu, 37 de ani, inspector bancar.
Unii dintre clienţi au dezvoltat adevărate tradiţii. „De ani buni cumpărăm pentru bunica rol cu frişcă, tort Doboş sau pricomigdale. Sunt deserturile ei preferate, aşa că, de două-trei ori pe săptămână, trec pe la o anumită cofetărie din oraş să le iau la pachet. E un tabiet al ei, din tinereţe”, povesteşte Carmen Negru, o timişoreancă de 32 de ani, care lucrea