În ultimii doi ani, în România, cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer (după cancerul bronhopulmonar, devansând cancerul gastric), cu 4.150 de decese în 2002 şi 4.860 de decese în 2006. Incidenţa şi mortalitatea prin acest tip de cancer s-au dublat în România ultimilor 20 ani.
Diagnosticul de cancer de colon se aude tot mai des. De asemenea, nu numai că atacul cancerului de colon se petrece la vârste din ce în ce mai tinere, dar şi formele neoplasmului de intestin gros sunt din ce în ce mai agresive. Fără doar şi poate, părerea mea este că vinovată e mâncarea. Tocmai de aceea este important să ştim ce factori sporesc riscul de îmbolnăvire de cancer de colon. Alimentaţia bogată în grăsimi animale este un important factor de risc în apariţia cancerului de colon. Proliferează, adică se înmulţesc, mii de microbi în flora de microorganisme din colon, care transformă aceste grăsimi în substanţe cancerigene. Excesul de grăsimi stimulează secreţia de bilă, iar acizii biliari sunt şi ei descompuşi de microbii din colon în substanţe generatoare de cancer. Obezii au secreţii biliare mai multe.
La acest risc de cancer de colon, produs de excesul de grăsimi animale, se adaugă o altă condiţie ce favorizează cancerul de intestin gros: prea puţine alimente vegetale bogate în fibre. Deci, fără să mănânci legume şi fructe bogate în fibre, nu ai celuloză şi lignină suficientă în colon. Acestea sunt nedigerabile şi constituie un balast care absoarbe apa şi care stimulează contracţiile colonului, ce duc la un scaun normal. Dacă tranzitul fecalelor e accelerat, substanţele cancerigene stau mai puţin timp în contact cu mucoasa colonului, şi riscul de cancer scade. Iată legumele foarte bogate în fibre nedigerabile ce favorizează scaunul: varza, fasolea verde, salata verde, conopida, andivele. Fructele bogate în fibre sunt perele, merele