Te simţi balonat ori de câte ori bei un pahar cu lapte? Nu eşti singurul. Aproape 70 la sută din populaţia lumii are intoleranţă la lactoză. Ai acum câteva soluţii la îndemâna ta, pentru a evita neplăcerile digestive. Majoritatea celor care suferă de intoleranţă la lactoză nu ştiu că au boala şi sunt deseori greşit diagnosticaţi cu diferite afecţiuni gastrointestinale.
Intoleranţa la lactoză este o afecţiune genetică şi este cauzată de deficienţa unei enzime, denumite lactază. Simptomele includ crampe abdominale, vărsături, gaze, balonare şi diaree. Afecţiunea este uşor de tratat şi, deşi nu se cunosc metode prin care să se crească cantitatea de lactază produsă de organism, manifestările pot fi controlate prin dietă.
Fereşte-te de lapte şi unt
Este bine să eviţi laptele, brânza, îngheţata şi untul, deoarece conţin cele mai mari cantităţi de lactoză. Această enzimă este prezentă şi în preparate cum sunt pastele făinoase sau produsele care conţin zer, cheag sau lapte praf.
Ce opţiuni ai?
1 Bea lapte în cantităţi mici, doar în timpul meselor.
2 Foloseşte substituenţi de lactază (disponibili în farmacii) de fiecare dată când ai poftă de lactate.
3 Alege produse lactate special create pentru persoanele cu intoleranţă, cum sunt cele care conţin doar unu la sută lactoză.
Pentru a evita neplăcerile, citeşte cu atenţie etichetele alimentelor pe care le consumi!
4 Pentru sugarii cu intoleranţă la lactoză, există formule speciale de lapte fără lactoză.
5 Alege laptele de soia cu adaos de calciu, pentru a-ţi asigura aportul necesar al acestui mineral.
6 Poţi opta pentru produsele lactate care au în mod natural un conţinut scăzut de lactoză, precum brânza de casă sau schwaitzerul.
Cum recunoşti intoleranţa la lactoz