Deşi sunt adepţii tradiţiei privitoare la masa de Crăciun, hunedorenii nu se dau înapoi de a experimenta din tradiţia gastronomică a altor popoare. Cum ar fi de exemplu "prăjitura buturugă"
Ce poate fi mai frumos decât o masă îmblesugată în seara de Crăciun? După 40 de zile de post sumedenia de mâncăruri este binevenită. Sărbătorile de iarnă la hunedoreni sunt cele mai bogate în mâncăruri tradiţionale. Cina de Crăciun este în general în toate casele compusă în principal din preparate din carne de porc. De pe masa de Crăciun a hunedoreanului nu trebuie să lipsească friptura de porc, sarmalele, cozonacul, cârnaţii, caltaboşii, toba, piftia de porc, murăturile, iar ca băuturi ţuica fiartă cu boabe de piper şi vinul roşu.
Ceremonialul pregătirii mesei de Crăciun, tradiţional, începe încă din ziua de Ignat. Ziua de Ignat este dedicată preparării cărnii şi conservării ei. Femeile şi bărbaţii încep tranşarea şi pregătirea slăninii, a caltaboşilor, sângeretelui. Gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale, cea pentru friptură şi osânza pentru prăjituri.
Cina de Crăciun este împlinită la hunedoreni atunci când aceştia au lângă ei la masă oameni dragi, familia, prietenii.
Se poate şi în tradiţie franţuzească
Jean Louis Pepino, maestru bucătar francez stabilit la Deva, ne spune despre ceea ce înseamnă masa de Crăciun în Franţa. „ În Franţa, mancarea de Crăciun diferă in funcţie de zone. În Alsacia, gâsca este felul principal, în Burgundia se mănâncă curcan cu castane, iar parizienii se delectează cu scoici şi foie gras. În Provence, de Crăciun, se mănâncă conopidă gratinată la cuptor. Masa de Crăciun, în Franţa, continuă cu diverse sortimente de brânzeturi. Desertul traditional al Crăciunului este "La buche de Noel" ("prajitura buturugă"). O buturugă clasică realizată din blat de vanilie şi cremă de ciocolată, creată încă de la sfârşitul se