Cum e să ai o nevastă cicălitoare, iar cănd se inroşesc strunele ţambalului de căntece lăutăreşti şi de pahar sare cu gura pe tine pisăloaga de nevastă: "Costele, ai inghiţit prea mulţi cărnaţi şi ia-o mai incet cu vinişorul şi cu sarmalele!".
Cum e să ai o nevastă cicălitoare, iar cănd se inroşesc strunele ţambalului de căntece lăutăreşti şi de pahar sare cu gura pe tine pisăloaga de nevastă: "Costele, ai inghiţit prea mulţi cărnaţi şi ia-o mai incet cu vinişorul şi cu sarmalele!".
Se blegeşte tot cheful de petrecere din zilele de sărbătoare cănd vine cineva şi iţi trage frăna de mănă la ospăţ şi la antren. Cu toate astea, pentru oamenii cu necazuri de sănătate sunt necesare surdinele atăt in mestecatul bunătăţilor din farfurie, căt şi pentru gălgăitul vinişorului alunecănd pe găt in jos. Pentru că suferinzii de boli digestive, de ficat, de inimă şi vase trebuie să nu prea aplece urechea la ademenitoarele refrene "Căte-un pic, pic, pic pănâ n-o rămănea nimic/ Căte un strop-strop pănâ n-o rămănea deloc". Aceşti suferinzi nu trebuie să mănănce caltaboşi cu metrul şi nici să uite numărul la sărmăluţe şi la imbucăturile de salată de boeuf. Dacă se bat turcii la gura acestor bolnavi cronici şi paharele se golesc unul după altul, suferinţele lor pot să explodeze şi din sărbătoare totul se poate transforma in camera de gardă a spitalului. Profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, spune că "ordinul de front" cu ocazia Sărbătorilor sună pentru cei cu oareşce boli: "Nu te imbuiba şi nu stropi cu prea mult alcool măncărurile!".
PANCREATITE. Combinaţia alcool şi măncăruri grase poate duce chiar şi la temutele pancreatite cu dureri violente şi internarea la terapie intensivă. Alcoolul oricum trebuie să se consume alături de proteine, adică de carne, ouă, brănză. Alcoolul arde