Zeci de fermieri din zona Sibiului, Clujului, Sighişoarei şi a Harghitei au umplut zona pietonală din preajma Casei Memoriale „Matei Corvin“ cu produse 100% naturale. Sucul natural de mere din livada prinţului Charles, brânza de capră şi uleiul presat la rece sunt doar câteva dintre „comorile“ eco prezentate de producători la târg. Primul târg de produse bio din Transilvania, care a început în urmă cu două zile şi se va termina astăzi, a adunat în centrul Clujului zeci de producători din zona Sibiului, Clujului, Sighişoarei, Harghitei, precum şi din alte judeţe. Aici, producătorii bio şi-au etalat „comorile“ ecologice timp de trei zile. Toate produsele cu care aceştia au venit la târgul „Piaţa Verde“ sunt 100% naturale.
Pentru consumul propriu
Violeta Boldizsar şi Gabriela Cotaru din satul Hosman, judeţul Sibiu, prepară atât pâine integrală cu seminţe, cât şi brânză de capră, telemea de capră, pastă din lactate cu verdeţuri sau cremă de brânză cu ceapă şi mărar, toate naturale. Cele două femei spun că alimentele bio le produc pentru consum propriu, deoarece lumea nu e foarte deschisă în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă. Totuşi, în câteva ore de când au sosit la Cluj, acestea au servit câteva sute de clujeni.
„Secretul de succes al acestor produse bio constă în prepararea laptelui, însă contează foarte mult şi cum creşti animalele. De exemplu, după ce laptele se prinde, acesta trebuie întors o dată la 30 de minute, pentru o calitate bună a brânzeturilor, iar asta timp de trei zile. Nu folosim conservanţi şi niciun fel de substanţă asemănătoare“, ne-a povestit Gabriela. Femeia creşte 61 de capre. „Mai vindem uneori în Cluj şi în Sibiu, însă consumatorii nu apreciază faptul că produsele sunt naturale. Le folosim atunci pentru consum propriu. Am doi copii destul de mici, măcar ei să crească sănătos“, ne-a mai povestit ace