Săptămâna aceasta un proiect îndrăzneţ a ajuns la sfârşit: primul hamburger a fost degustat. Este un proiect sponsorizat în totalitate de către cofondatorul Google, Serghei Brin. Voluntarii care au gustat carnea creată în laborator au împărtăşit experienţa lor cu restul lumii.
Cercetători din Olanda au prezentat astăzi primul hamburger creat artificial din celule stem. Doctorul Mark Post, profesor la Universitatea Maastricht, a fost „creierul“ din spatele proiectului şi invenţia aceasta s-a bucurat de finanţare de la Serghei Brin, cofondatorul Google. Acest prim hamburger a costat „puţin“ mai mult decât alternativa sa de la un restaurant fast-food, şi anume 325.000 de dolari, notează The Verge.
Pentru doctorul Post degustarea hamburgerului, desfăşurată în Londra, a marcat cei cinci ani investiţi în acest poriect. Hamburgerul a fost gătit de chef Richard McGowan şi cei doi voluntari care s-au bucurat de el se numesc Hanny Rutzler, cercetător austriac, şi Josh Schonwald, jurnalist în domeniul culinar din Chicago. Cei doi au declarat că li s-a părut autentic şi, în anumite privinţe, au descoperite unele particularităţi.
Cultura de celule stem înainte de a deveni primul hamburger sintetic. FOTO Mediafax/AFP
„Mă aşteptam să aibă o textură mai moale. Dar are savoare. Consistenţa este perfectă, dar îmi lipseşte sarea şi piperul“, a afirmat Rutzler. Carnea pe care au gustat-o cei doi voluntari a fost compusă din celule stem extrase din muşchi de vacă şi acestea au fost crescute apoi în laborator. „Gustul general este de carne. Am simţit însă lipsa grăsimii, am o slăbiciune pentru ea, dar per total este ca un hamburger“, a afirmat Schonwald, citat de BBC. „Ce a fost diferit şi am remarcat, a fost savoarea“, a completat el.
„Eu cred că oamenii nu înţeleg că actuala producţie de carne a ajuns la un maximum şi nu poate asigura cererea care va