Mieii crescuţi la stânele din judeţul Sibiu vor ajunge în acest an în ţările arabe, dar şi în Grecia, Franţa, Iugoslavia sau Italia. La export, mielul în viu se vinde cu 4 euro pe kilogram, iar în pieţele din Sibiu, în acest an, mielul în viu va putea fi cumpărat cu 13 lei kilogramul iar carcasa, cu 25 de lei kilogramul.
Crescătorii sibieni spun că, în general, românii nu sunt mari consumatori de carne de oaie, motiv pentru care vânzările pe piaţa internă sunt destul de mici.
“Cererea e în creştere pentru export de la an la an. 80 la sută din producţia din acest an este deja comandată pentru export”, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.
Mieii crescuţi la Sibiu vor ajunge în acest an în ţările arabe dar şi Grecia, Franţa, Iugoslavia sau Italia, la un preţ de aproximativ 4 euro per kilogram.
Crescătorii spun că marfa românească este căutată în primul rând datorită gustului deosebit al cărnii, dat de faptul că mieii sunt crescuţi ecologic.
“La export merge mai bine ca pe piaţă. Pe piaţă e riscant dacă-i tai şi nu-i dai în primele două-trei zile. Se schimbă şi atunci rămâi cu ei. A venit un arab, acum doi ani am dat mieii la el, a dat preţul cel mai bun. Să sperăm că şi anul ăsta discutăm tot cu el”, spune Ioan Turcu, un crescator din localitatea Daia.
Dacă în străinătate mieii în viu se vând cu 4 euro kilogramul, din pieţele din Sibiu vor putea fi cumpăraţi cu 13 lei kilogramul iar carcasa, cu 25 de lei.