Zeci de tone de afine culese din pădurile Sibiului pleacă în acest an în Germania, la preţul de aproximativ 2.500 de euro per tonă. După încheierea sezonului de afine urmează culesul măceşelor.
În vremuri de criză sunt şi instituţii ale statului care reuşesc să obţină profituri bune din activităţi dintre cele mai diverse. Direcţia Silvică din Sibiu, spre exemplu, are o ofertă comercială care include de la vânzarea de fructe de pădure până la închirierea de cabane, vânzarea de păstrăv, cherestea şi sicrie, vânătoare sau pescuit sportiv în ape de munte.
Afacere de sezon, vânzarea fructelor de pădure aduce în acest an în bugetul instituţiei câteva zeci de mii de euro. Culegătorii împânzesc în această perioadă pădurile din judeţ, de unde au fost recoltate până acum aproximativ 20 de tone de afine.
„Facem achiziţie la punctele noastre de la ocoalele silvice, care sunt amplasate în general la cantoanele din zona de munte. De la centrele de achiziţie sunt transportate în butoaie la centrul de fructe de la Tălmaciu, unde sunt puse în butoaiele beneficiarului. Se congelează la minus 20 de grade şi se livrează în Germania", explică Ovidiu Harhoi, de la biroul de producţie al Direcţiei Silvice Sibiu.
El adaugă că procesul de congelare se face în două faze. Prima fază este aceea de refrigerare unde se ţin 24 de ore, se umplu butoaiele pe jumătate şi se bagă în zona de congelare la minus 20 de grade Celsius. Apoi, în momentul în care sunt congelate bine se completează butoiul, se pun capace, pe paleţi de lemn asiguraţi cu bandă de plastic şi se livrează la firma din Germania.
2.500 de euro pentru o tonă de afine
Culegătorii primesc până la 8 lei (mai puţin de 2 euro) pentru un kilogram de afine, iar mai departe tona de fructe culese la Sibiu se vinde cu preţuri care ajung până la 2.500 de euro.
„Avem contract în prezent pentru 20 de