Cu gândul că nu vor mai găsi legume pe tarabe dar şi din cauza faptul că preţurile în pieţe cresc de la o zi la alta, gospodinele au început deja să se aprovizioneze cu cele necesare pentru prepararea zarzavatului, bulionului şi chiar pentru zacuscă. Dacă anii trecuţi conservele pentru iarnă se pregăteau la sfârşitul lunii septembrie, anul acesta, la mijlocul lunii august cămarele sunt deja pline.
Capriciile acestui an agricol se resimt şi pe tarabele din pieţele buzoiene. Legumele sunt din ce în ce mai puţine, iar preţurile cresc de la o zi la alta. Speriate de acest lucru, gospodinele au început deja să se aprovizioneze cu vinete, roşii şi ardei, principalele ingrediente folosite la prepararea conservelor pentru iarnă.
"Cumpără oamenii de toate. Şi roşii, şi vinete şi ceapă, de toate. De ce cumpără atât de devreme? Nu se ştie cu seceta de acuma ce s-o întâmpla. A fost secetă mare. S-ar putea să se mai scumpească şi aşa s-au mai ridicat la preţ. Anul acesta roşiile se termină foarte devreme pentru că au început să se usuce de sus în jos", spune Ioana Andrei, o vânzătoare din Piaţa Centrală.
Anii trecuţi, Gina Folea pregătea zacusca spre sfârşitul lunii septembrie. Anul acesta şi-a luat concediu ca să pregătescă conservele mai devreme de teamă că nu va mai găsi legume în piaţă. "În general gospodinele fac zacusca în luna septembrie. Dar eu am ales să o fac anul acesta în august pentru că din cauza secetei se scumpesc produsele şi nu or să mai fie în luna septembrie. Aşa, în luna august s-au găsit de toate, şi vinete, şi sunt şi mai scumpe atunci în septembrie", explică Gina Folea.
Pentru a prepara zacusca este nevoie de cel mai mult timp dar şi de o investiţie mai mare. În piaţă, vinetele au preţuri cuprinse între 2,5 şi 3 lei kilogramul, ardeiul 2,5 lei, 3 lei roşiile, iar ceapa costă 1,5 lei kilogramul.
Anul acesta legumele au avu