Grecii şi ciprioţii au cea mai mică rată de boli de inimă din lume. Pentru copii, alimentaţia mediteraneeană este cea mai bună armă împotriva obezităţii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Noul hit în alimentaţia sănătoasă este dieta mediteraneeană, considerată printre cele mai echilibrate din lume. Toţi îi invidiază pe greci şi ciprioţi pentru rata extrem de mică a bolilor cardiace, astfel că obiceiurile lor alimentare sunt în mare vogă. Noile reguli sunt: citrice, ulei de măsline, fructe acrişoare (nu dulci), lactate degresate (simple, nu iaurturi cu zahăr sau brânzeturi pline de grăsimi), legume colorate şi carne mai puţină, slabă, mai ales peşte.
Cele patru reguli fundamentale
Unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în nutriţia infantilă, prof. dr. Ioana Micle, îi învață pe părinți cum să își alimenteze copiii astfel încât să combată obezitatea.
Regula 1: jumătate din alimentele zilnice să fie obligatoriu fructe și legume.
Regula 2: fructele dulci, precum bananele sau strugurii, dispar din casă.
Regula 3: în loc de sandwich la școală, copilul mănâncă acasă micul dejun, sănătos.
Regula 4: fără hamburgheri, cartofi prăjiți, snacksuri sau ciocolată (junk-food) dar și fără sucuri acidulate și dulci. Apa plată e noul trend în materie de alimentație.
Coloraţi farfuria cu legume iar porţiile trebuie să fie mici
„Este vital ca un copil să primească cinci mese într-o zi. Este vorba de cele trei mese principale, mic dejun, prânz și cină, plus două gustări intercalate între acestea”, spune prof.dr. Micle.
Specialistul detaliază cum ar trebui să arate mesele copiilor. Regulile sunt simple, dar pot fi diversificate în funcţie de fantezia fiecărui părinte. Ulei de măsline, lămâi, citrice, brânzeturi ușoare, carne slabă și legume sau zarzavaturi colorate.
Cu cât mai colorată e farfuria, cu atât mai bine. Evident,