Unul-două pahare de bere pe zi protejează rinichii, normalizează tensiunea arterială, scade nivelul de colesterol, înfrumuseţează pielea şi vitaminizează organismul. Specialiştii spun că, pentru a fi într-adevăr benefică, berea trebuie să conţină doar ingrediente naturale. Un astfel de produs are proprietăţi hidratante, diuretice şi antioxidante.
Berea are un conţinut ridicat de vitamine, de săruri minerale, de aminoacizi, de glucide, de proteine şi cantităţi mici de etanol (un derivat al alcoolului). Totuşi, o condiţie esenţială pentru a profita de valorile nutritive ale berii este ca aceasta să fie fabricată după tehnologia tradiţională, conform procesului natural de fermentaţie, şi să conţină doar ingrediente natural, precum apă, malţ, flori de hamei şi drojdie. În plus, chiar şi o astfel de bere trebuie consumată cu moderaţie şi trebuie evitată de persoanele care suferă de diabet, de obezitate sau de afecţiuni hepatice.
„Cert este că un consum excesiv de bere nu este indicat nici chiar persoanelor sănătoase, dar mai ales atunci când vine vorba de berea de larg consum, cum este cea la PET, care conţine aditivi alimentari şi cereale nemalţificate", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Consumul moderat de bere scade cu o treime riscul de a dezvolta calculi renali, arată un studiu realizat de Societatea Britanică de Gastroenterologie. Astfel, cercetătorii au observat că persoanele care beau două unităţi de bere pe zi au o concentraţie mai mică de colesterol la nivelul vezicii biliare decât cele care nu consumă această băutură. Iar grăsimile concentrate de la acest nivel favorizează formarea calculilor renali şi a celor biliari.
„Datorită proprietăţilor diuretice, consumul moderat de bere poate avea într-adevăr un efect benefic asupra funcţiei renale. Totuşi, consumul