Vă propunem să faceţi un tur al celebrelor beciuri de la Cricova, să aflaţi ce a spus cosmonautul Iuri Gagarin despre vinurile noastre şi ce licori rare se păstrează în colecţia naţională.
„Chiar şi cel mai exigent cunoscător va găsi aici un vin pe placul său“, spunea primul comsonaut Iuri Gagarin în timpul unei vizite la Cricova, în 1966. Şi avea dreptate. În timp, combinatul Cricova s-a transformat într-un muzeu subteran, unde descoperiţi gustul vinului moldovenesc. Excursia începe chiar de la intrarea în localitate. Suntem întâmpinaţi de dealuri acoperite cu podgorii pitoreşti, dădăcite de un soare generos şi hrănite de cel mai fertile soluri.
Străzi cu nume de vinuri
Pe cele circa 600 de hectare de vii îşi încep viaţa licorile bahice. Strugurii sunt culeşi manual în containere speciale cu volum limitat, ceea ce permite păstrarea lor într-o stare excelentă.
Într-un mini-tren, străbatem străzile cu nume de vinuri (Cabernet, Feteasca, Sauvignon etc.) care se întind pe 120 de kilometri. Oraşul subteran are o suprafaţă de peste 265 de kilometri pătraţi şi se află la 60-80 de metri adâncime. Printre pereţii imenşi de piatră, în aerul răcoros şi într-o lumină palidă, îşi duc veacul butoaiele de stejar. Băuturile alese se odihnesc la temperaturi de 10-12 grade Celsius şi umiditate relativă a aerului de 97-98%.
Secretele industriei şi legendele beciurilor de la Cricova le aflăm de la un ghid, care vă însoţeşte prin faimoasele labirinturi. „Combinatul Cricova a fost fondat în 1952. Vinurile erau depozitate în stolnele din care se extrăgea piatra de construcţie. Cel mai mult am avut la păstrare 3,5 milioane de decalitri de vin de calitate superioară, suficient pentru a turna câte un pahar la toată populaţia Uniunii Sovietice“, povesteşte ghidul Tatiana Ursu. Pe atunci, Cricova era printre cele mai bine utilate întreprinderi din URSS.
Tro