Clujenii îşi vor putea cumpăra bucate tradiţionale ecologice de la magazinul inaugurat azi de la noua Cooperativă Agricolă din Cluj. Specialiştii în agricultură spun că asocierea agricultorilor sub forma cooperativelor este profitabilă. Le permite să acceseze credite bancare necesare investiţiilor în utilaje şi să-şi vândă produsele la preţuri mai bune.
Cea mai nouă cooperativă din judeţ, Cooperativa Agricolă de Vânzare, îşi deschide azi, în Cluj-Napoca, un magazin cu produse tradiţionale ecologice numit „Coşul Ţărănesc". De pe strada Uzinei Electrice 1A, clujenii îşi vor putea cumpăra doar bucate ţărăneşti, certificate ecologic: brânză de capră, ţuică din Satu Mare, ouă, pâine, carne etc. Cooperativa, al cărui coordonator este conferenţiarul universitar Avram Fiţiu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), este modul pe care l-au ales cinci producători ardeleni pentru a-şi vinde împreună produsele. CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA CINE SUNT FERMIERII CARE SUNT MEMBRII DE ASOCIAŢII SAU COOPERATIVE
„Modelul aplicat de noi nu este unul nou, ci dimpotrivă, e folosit în toată Europa. Sistemul cooperativist se practică de aproape 30 de ani în ţări ca Belgia şi Franţa. Am creat o Cooperativă Agricolă de Vânzare pentru a ne desface produsele. Producţie facem noi, cei cinci fermieri, fiecare în parte. Aveam nevoie de o formă comună prin care să ne vindem produsele, iar CAV era ceea ce ne trebuia. Aici, la CAV, nu avem motive de ceartă, totul se cântăreşte şi se face cum trebuie. E diferit de fostele CAP", spune Fiţiu. Acesta este încrezător că noua structură va avea viaţă lungă pentru că oamenii care s-au asociat sunt deja recunoscuţi pe piaţa românească, dar şi pe cea internaţională. „Membrii fondatori ai CAV sunt jucători validaţi de piaţă, au demonstrat că ştiu să reziste. Unii, cum este producătorul de la Zetea din j