Găteşte specialităţi culinare japoneze de peste 25 de ani americanilor, francezilor, italienilor şi germanilor. A venit rândul românilor.
Deşi e doar de o lună în Cluj-Napoca, bucătarul Kazuka Kurose e înnebunit după mâncarea românească, despre care spune că e delicioasă, îndeosebi după mici, cârnaţi de casă şi salată de vinete. Aici le va găti clujenilor timp de cinci ani, potrivit contractului său de muncă cu restaurantul „Nobori" al Centrului de Artă şi Cultură Japoneză. Vesel şi relaxat, aşa cum îşi începe aproape fiecare zi de muncă, bucătarul-şef spune că nu a mai fost până acum niciodată în România în cei 25 de ani de când găteşte şi nu ştia nimic despre bucătăria tradiţională a acestei ţări.
CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA RESTAURANTUL JAPONEZ UNDE GĂTEŞTE KAZUKA KUROSE
Până acum, nu are niciun regret, deoarece oamenii de aici i-au lăsat o impresie foarte bună. Nu-i place, în schimb, că ţigările sunt cam scumpe. „Clujenii sunt deschişi, pozitivi şi de treabă. Am ales România pentru că aici bucătăria japoneză nu e cunoscută şi oamenii nu ştiu multe despre specialităţile japoneze", spune Kazuka Kurose.
„Eram pregătit să mor"
Pentru a fi bucătar în Japonia trebuie să ştii găti un peşte otrăvitor numit fugu, consumat de secole în Ţara Soarelui-Răsare. Consumul de fugu a fost interzis la un moment dat, în perioada domniei împăratului Tokugawa (1603-1868), din cauza numărului mare de morţi. Acest peşte, dacă nu e gătit cum trebuie, duce la moartea celui ce îl mănâncă. „Am făcut doi ani de studii la un restaurant unde am învăţat cum să prepar acest peşte. După doi ani am dat testul. La examen am fost supravegheat de un coleg mai experimentat. El mi-a zis dacă tu crezi că e ok, mănâncă. Mi-a fost teamă. Eram pregătit să mor", mărturiseşte Kazuka Kurose.
Grăsimi ca la americani
În cei 25 de ani a gătit pentru a