Comercianţii elveţieni cu amănuntul au retras miercuri de la vânzare produse pe bază de carne de cal, în urma unui reportaj difuzat de televiziunea elveţiană de limbă germană despre condiţiile crude de creştere a cabalinelor.
Imagini din timpul unei anchete realizate de către o societate pentru protecţia animalelor din Zurich ce prezentau condiţiile copleşitoare în care erau crescuţi caii destinaţi alimentaţiei au fost difuzate marţi seara în emisiunea „Kassensturz".
Asociaţia a trimis echipe în Canada, Statele Unite, Mexic şi Argentina, producători importanţi de carne de cal, cu scopul de a ancheta condiţiile de creştere, transport şi sacrificare a acestor animale.
„Anchetatorii noştri au constatat că animalele erau crescute în condiţii care nu corespundeau în niciun caz normelor în vigoare în Elveţia şi Uniunea Europană", a declarat Sabrina Gurtner, conducătoarea acestui proiect al societăţii pentru protecţia animalelor din Zurich.
„În Mexic, anchetatorii noştri au văzut cai transportaţi în soare, fără nicio protecţie, în vehicule prea mici, cai care nu puteau să se ridice atunci când cădeau şi sfârşeau murind la sosirea la abator", a adăugat ea.
Reportajul prezenta, de asemenea, cai murind în boxe supraaglomerate, din cauza lipsei de îngrijire.
Societatea pentru protecţia animanelor de la Zurich a solicitat ca importul de carne de cal provenind din aceste ţări să fie interzis.
Reportajul a generat o emoţie puternică în Elveţia, determinând mai mulţi distribuitori să retragă din raioane produse pe bază de carne de cal.
Astfel, Lidl a retras imediat toate produsele pe bază de carne de cal expuse, a confirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a firmei.
Coop, numărul unu în domeniul distribuţiei în sectorul alimentar în Elveţia, a retras, ca măsură de precauţie, aproximativ 20 de produse considerate delicatese. @N_