Afaceriştii şi-au imaginat ce ar face dacă ar pierde businessurile. „Ce aţi face dacă mâine v-aţi pierde afacerea pe care o deţineţi?”. Asta i-am întrebat pe unii dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România. Toţi au început cu „Doamne fereşte!”, după care au trecut la exerciţiul dificil de imaginaţie. Răspunsurile au fost dintre cele mai diverse, dar toate converg către investiţii în domeniul serviciilor şi al comerţului alimentar.
Fie că s-au gândit imediat că şi-ar putea deschide un restaurant sau că ar investi în supermarketuri, că ar cumpăra pământ ieftin, ar produce haine pentru copii sau ar regivora cooperativele meşteşugăreşti de la sate, oamenii de afaceri au găsit rapid soluţii în caz de criză.
Oamenii de afaceri pe care i-am intervievat sunt vizionari şi asta întrucât studiile de piaţă (realizate de Nielsen şi Deloitte) dau ca sigure, în contextul crizei financiare, exact businessurile pentru care aceştia au optat.
Deşi segmentele imobiliar şi bancar sunt unele dintre cele mai afectate de actualul dezechilibru economic, unii dintre presupuşii falimentari s-au arătat interesaţi să investească fix în aceste domenii.
„Nu mă las de agricultură”
Nici măcar un faliment nu l-ar determina pe Culiţă Tărâţă să renunţe la a face agricultură, pentru că acesta recunoaşte că nu se pricepe la altceva.
„Domeniul în care activez eu este singurul care nu va da niciodată faliment”, crede Tărâţă, directorul grupului de firme TCE Trei Brazi.
Dacă însă ar fi nevoit să se reorienteze, Tărâţă crede că ar fi oportun să revigoreze cooperativele meşteşugăreşti de la sate.
„Mâncare şi bănci, reţeta ideală”
Cornel Penescu, cel care deţine lanţul de supermarketuri Pic, spune că şi-ar investi banii în mâncare şi în bănci, singurele două l