O amigdală a intestinului al cărei singur scop este să-ţi creeze probleme. Probabil că aceasta este şi părerea ta despre apendice, însă există teorii care susţin că nu este chiar atât de inutil organismului. Timp de generaţii s-a crezut că apendicele nu este decât o rămăşiţă a evoluţiei, o mică prelungire a intestinului gros, căreia până acum nu i s-a descoperit un rol funcţional.
Acesta se găseşte în abdomenul drept inferior, iar atunci când se inflamează se îndepărtează chirurgical, fără să-i simţim ulterior lipsa. Totuşi, o echipă de specialişti de la Universitatea Duke din SUA susţine că apendicele poate fi util organismului.
Adăpost pentru bacteriile bune
Specialiştii spun că în apendice se păstrează o rezervă de bacterii „bune” ce se găsesc şi în sistemul digestiv.
Potrivit medicilor americani, în organism bacteriile sunt mai numeroase decât celulele, iar boli precum dizenteria sau holera pot distruge bacteriile utile din intestine. În astfel de cazuri, apendicele restabileşte echilibrul funcţional al sistemului digestiv.
Totuşi, de ce nu îi simţim lipsa?
Desigur, în aceste condiţii, probabil te întrebi de ce nu ne îmbolnăvim după ce apendicele a fost îndepărtat chirurgical.
Ei bine, potrivit experţilor, persoanele din ţările industrializate, care cel mai probabil au făcut operaţia de apendicită, nu au nevoie de o rezervă suplimentară de bacterii, pentru că au un risc aproape inexistent de a se îmbolnăvi de holeră sau de dizenterie.
Astfel, 6 la sută din populaţia din ţările dezvoltate a făcut apendicectomie, dar operaţia este relativ rară în ţările Subdezvoltate, acolo unde astfel de boli pot fi prezente.
Specialiştii pun acest lucru pe seama diferenţelor în modul de alimentaţie sau chiar spun că şi această intervenţie este un rezul