Dealurile cu vii de la Recaş s-au umplut de struguri parfumaţi, toamna lui 2009 aducând pentru podgorenii bănăţeni o nouă recoltă record. Cele mai bune vinuri îşi vor găsi locul binemeritat din catacombele din Banat. Sursa: Adi PiclisanSursa: Adi PiclisanSursa: Adi Piclisan
1 /.
Ciorchinii de Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blan sau Muscat Ottonel atârnă greu spre pâmânt. În jurul butucilor de viţă de vie mişună ţăranii, care mânuiesc, dibaci, cuţite speciale, pentru a-i aduna. Apoi îi pun cu grijă în lădiţe, de parcă ar fi nişte moaşe atente cu noii-născuţi.
Culegătorii sunt zilieri, angajaţi din satele din zonă, dar şi din părţile Moldovei şi ale Olteniei. Vin la culesul strugurilor de la Recaş în fiecare an şi încep treaba dis-de-dimineaţă. În fiecare seară, sunt instruiţi ce bucată de vie trebuie culeasă, pentru că fiecare soi de struguri are rostul lui.
Reţeta vinului bun începe când ciorchinii sunt culeşi cu atenţie de mâini dibace, feriţi de lovituri şi puşi cu grijă în lădiţe. Apoi, boabele zemoase se zdrobesc în tească. De aici, greul cade pe umerii oenologului. Specialistul dă unde verde pentru livrarea vinului către magazine.
Dulceaţa strugurilor face vinul bun
Aceleaşi 800 de hectare de dealuri însorite acoperite cu vie de la Recaş au produs anul acesta o recoltă cu 20% mai mare decât anul trecut, până la şapte mii de tone de struguri. Din aceştia, vor rezulta circa cinci milioane de litri de vin.
Vremea bună a grăbit recoltarea cu aproape o lună şi a făcut din anul 2009 un an de excepţie pentru viticultori. Culesul a început de pe la jumătatea lui august, semn că timpurile se schimbă.
“Se pare că schimbăm normalitatea. Dacă acum câţiva ani consideram normal să începem recoltarea la 10 se