Din sutele de mureşeni ajunşi la urgenţe unii, cu ajutorul alcoolului uită de bolile lor cronice şi îşi pun viaţa în pericol. După sărbători, specialişti recomandă mese ce conţin alimente uşoare, precum şi cât mai multă mişcare, în aer liber sau în săli specializate.
De sărbători, sute de mureşeni au ajuns la urgenţe. Cei mai mulţi sunt oameni relativ sănătoşi, însă unii sunt bolnavi cronici care merg pe principiul „lasă că o masă nu-mi poate face rău”. În acest sens, dr. Maria Salanţa, medicul de gardă de astăzi de la SMURD, ne-a spus că circa 50% din cele peste 500 de persoane ce se prezintă zilnic în această perioadă de sărbători au probleme de ordin alimentar.
„Avem sindroame biliare şi dispeptice pentru consumuri exagerate de alcool şi alimente, gastrite toxice, însă cele mai grave sunt crizele epileptice ale diabeticilor care au renunţat la tratament şi au băut”, a declarat dr. Maria Salanţa.
Condimentele şi prăjelile, foarte toxice
Specialistul în nutriţie, dr. Alexandru Şchiopu, profesor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş consideră că obiceiurile, lăcomia sau teribilismul îi mână pe oameni să exagereze. „Zona Ardealului are o bucătărie variată, care admite, din păcate foarte multe condimente iuţi, ca şi prăjelile.
Unele alimente sunt digerate ceva mai rapid, cea mai repede fiind carnea de pui fiartă, cam 2 ore, în schimb friptura de porc poate stagna în organism, faza gastrică, până la 6-8 ore, timp în care stomacul este solicitat la maximum. Şocul poate fi cu atât mai mare cu cât unii chiar au ţinut postul Crăciunului, iar după o masă copioasă efortul fizic este extrem de periculos.Extrem de toxice sunt prăjelile în ulei şi untură, şi mai ales ceapa şi usturoiul, care sunt otrăvuri curate”, conchide dr. Alexandru Şchiopu.
Variante de refacere după festin
Profesorul mureşean oferă două va