Sute de timişoreni primesc săptămânal de la fermieri legume, ouă, lactate, carne şi miere. Sursa: Adi Pîclișan
1 /.
În loc să facă investigaţii între pieţari, pentru a-i descoperi pe cei cu roşii naturale şi castraveţi neimportaţi, timişorenii s-au abonat la câţiva producători de la ţară şi primesc săptămânal legumele, zarzavaturile, carnea, ouăle sau lactatele de care au nevoie pentru 7 zile. Timişoara este singurul oraş din România în care se desfăşoară un astfel de program prin care se promovează alimentaţia sănătoasă.
Programul a fost preluat de la francezi şi iniţiat cu sprijinul Consiliului Europei. „Un altfel de consum pentru o societate durabilă” este conceptul promovat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare prin intermediul Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT). În esenţă, oamenii au garanţia că vor mânca alimente fără e-uri, iar ţăranii se asigură din timp că îşi vând produsele.
Gust original, preţ mic
Distribuirea coşului cu alimente naturale va începe joi şi va avea loc săptămânal, în aceeaşi zi, între orele 18.00 şi 20.00, la sediul ASAT, situat pe Strada Dacilor nr. 4, între pieţele Traian şi Badea Cârţan. Producătorii îşi aduc aici produsele, iar consumatorii vin şi le ridică. Un abonament pentru coş costă 22 de lei.
Coşul conţine hrană suficientă pentru o familie cu doi copii. Momentan, sunt disponibile cinci produse: cartofi, ceapă verde, dovlecei, gulii, castraveţi, spanac. „Preţurile au fost negociate anul trecut, în noiembrie, şi sunt cele de pe piaţă. Poate că la unele produse preţurile să fie sensibil mai mari, însă asta şi pentru că noi încercăm să facem un preţ corect şi pentru producător”, spune Mihaela Veţan, coordonatorul proiectului. Peste vară, pe măsură ce legumele se vor coace, coşul va număra 30 de produse.
Număr