La 5 kilometri de localitatea sibiană Roşia, o familie de nemţi a pus pe picioare prima fermă bio din zona Văii Hârtibaciului.
La capătul unui drum de ţară îngust, te întâmpină o casă frumoasă, văruită toată în alb, bivoli leneşi întinşi pe iarbă şi cinci ciobăneşti mari şi extrem de prietenoşi.
La cinci kilometri de Roşia, o familie de nemţi a avut curajul să investească aproximativ 100.000 de euro într-un proiect căruia, în urmă cu 13 ani, când au venit în România, nu-i dădeau şanse de reuşită foarte mulţi.
Pasionaţi de agricultura bio – el, agricultor din tată în fiu, la a patra generaţie, ea – inginer agrononom, Judith (54 de ani) şi Rulf (65 de ani) fac de 25 de ani agricultură ecologică. Au început acasă, în sudul Germaniei, cu vaci de lapte, viţă de vie, pomi fructiferi şi sfeclă de zahăr.
Când în zonă a început să se construiască din ce în ce mai mult iar terenurile pentru culturi agricole să fie tot mai puţine, au vândut tot şi s-au mutat în Franţa, la Bergerac, unde au făcut tot agricultură bio. Când, în urma unor fenomene meteo, plantaţia de viţă de vie le-a fost distrusă aproape complet, soţii Haerle au început să caute un loc nou, care să li se potrivească şi unde să poată face agricultură bio aşa cum au învăţat.
„Ne-am interesat dinainte, am citit mult, am cumpărat reviste, şi într-o revistă am găsit articole despre România şi am aflat că se caută investitori”, rememorează Judith, zâmbind.
Au venit în recunoaştere, au văzut Banatul, zona Constanţei, însă s-au îndrăgostit de Ardeal , iar faptul că în zonă erau şcoli cu predare în limba germană a fost un mare plus pentru cei trei copii ai lor, toţi elevi la momentul respectiv.
Afacere profitabilă cu produse sănătoase
Din clădirea fostului IAS de la Roşia, pe vremuri imobil administrativ cu birouri şi depozite, au făcut o casă frumoasă şi primitoare. Au