Virusul A(H1N1) este combătut la sate cu leacuri bătrâneşti: ţuică fiartă cu piper negru, cârnaţi de Pleşcoi şi mămăligă fierbinte pe piept. Şi medicii recomandă pacienţilor să mănânce condimentat în această perioadă, pentru a-şi mări rezistenţa la boli.
CITIŢI ŞI: Cele mai tari leacuri contra porcinei: usturoi, ceapă, vin fiert şi ardei iuţi!
Mâncărurile condimentate cu piper, ardei iute şi usturoi ar putea ţine virusul gripei porcine departe de organism. Aceasta este convingerea în primul rând a locuitorilor de la ţară. Gripa nouă i-a împărţit pe sătenii din comuna gălăţeană Tuluceşti în două: unii vor să se vaccineze, alţii au încredere doar în leacurile băbeşti.
„Ştiu că putem merge la Galaţi, dar nu mă vaccinez. Am auzit pe la televizor că nu este prea sigur şi nu vreau să mă capăt cu cine ştie ce alte boli de pe acolo. Merg pe ce ştim din bătrâni că alungă gripa. Usturoi mult peste găină şi gata. Aşa ne întărim organismul, cu usturoi şi ardei iute. Dacă tot ne ajunge boala, dăm cu rachiu fiert sau cu vin fiert, iute, cu mult piper. Mai punem o mămăligă fierbinte sau huşte (n.r. - tărâţele care rămân pe fundul putinei de borş) pe piept şi gata", a spus Valerica Munteanu.
Emilia Bernea, în vârstă de 66 de ani, are încredere în ventuze sau frecţii cu gaz lampant, deşi a făcut vaccinul antigripal clasic. Marin Bernea (60 ani) mizează tot pe alcool dat în clocot: „Ţuică şi vin, fierte cu mult piper, astea sunt sfinte".
În schimb, Petrică Bârla, 50 de ani, este hotărât să-şi administreze vaccinul împotriva virusului A(H1N1). „Se îngroaşă gluma. Altădată mergea cu usturoiul şi ardeiul iute, dar nu mai ţine la virusul asta. S-au dus vremurile când ne descurcam cu leacurile băbeşti, aşa că eu o să merg zilele acestea la Galaţi, să mă vaccinez", a spus nea Petrică.
DSP Buzău le recomandă pacienţilor condimente @N_