La nici 10 minute de centrul Sibiului, doi întreprinzători au pus pe picioare o afacere inedită. Soţii Mariana şi Valentin Ciocan au închiriat un spaţiu în care cresc 550 de prepeliţe japoneze.
CITIŢI ŞI: Afacere de succes cu capre franţuzeşti, la Nemşa Măturile ţiganilor din Prislop curăţă străzile olandezilor Afacere prosperă cu săpunuri naturale,făcute manual într-un sat din Sibiu Investiţia totală a fost de aproximativ 4.000 de euro, iar primul pas a fost achiziţia de ouă de la o fermă de profil din Braşov. Apoi, au cumpărat incubatoare şi au căutat o carte de specialitate. Au luat cuşti şi au închiriat un spaţiu, într-un imobil în care funcţionează mai multe firme, şi pe care l-au amenajat pentru ca prepeliţele să aibă cele mai bune condiţii.
Şi-au scos de la Primărie certificat de producător, doamna Ciocan a absolvit un curs de zootehnie, iar acum cei doi soţi petrec în compania prepeliţelor câteva ore pe zi.
Cum de s-au gândit să pornească afacerea tocmai în mijlocul oraşului? „Nu afectează cu absolut nimic mediul şi pentru noi este foarte uşor că avem serviciul în aceeaşi curte", explică Valentin Ciocan.
Hrănite bio
Prepeliţele primesc doar mâncare bio, preparată din cereale cumpărate de la ţărani, fără E-uri. Cele 550 de păsări fac 300-350 de ouă în fiecare zi. Patronii au clienţi care vin şi-şi cumpără direct de la sursă. „Ideea a fost să vină omul să-şi ia un ou proaspăt, de la noi de la fermă. Nu avem nimic de ascuns. Oamenii vin cu nepoţeii, îşi iau singuri ouăle, le pun în caserolă", povesteşte Valentin Ciocan.
O caserolă cu 24 de ouă se vinde cu 7,5 lei, iar la patru luni de la demararea afacerii soţii Ciocan spun că pot vorbi, în sfârşit, şi despre un profit. „Sunt nişte bani suplimentari pe care de abia de o lună reuşim să-i scoatem şi noi peste cheltuielile pe care le-am avut", adaugă Valentin Ciocan, care spun