În timp ce guvernul Ponta se relaxa în week-end, în Marea Britanie şi Franţa se inflamase un scandal care ar putea să coste scump întreaga economie românească.
Suspiciunea că românii le-ar fi vândut englezilor carne de cal, în loc de vită, a apărut vineri în presa britanică. Publicul din insulă a luat foc, pentru că lumea occidentală este obsedată de siguranţa alimentară. Imediat, în Regatul Unit, au apărut primele declaraţii ale miniştrilor Mediului şi Sănătăţii, ultimul dând asigurări că pacienţii spitalelor nu sunt în pericol.
Nu a fost suficient: jurnaliştii britanici i-au criticat pe doi membri ai guvernului pentru că părăsiseră Londra în aceste momente de criză, pentru a se întâlni cu alegătorii din colegiul lor – nu pentru a se odihni. La Bucureşti, relaxare totală. Nu vorbesc despre reacţia lui Băsescu, ci despre guvernul Ponta. Abia spre sfârşitul week-endului au apărut primele reacţii, complet neconvingătoare – simple negaţii, nici un răspuns concret.
Problema este simplă: unde s-a produs frauda prin care carnea de cal a fost vândută drept vită, pe traseul dintre abatorul din România şi fabrica din Languedoc, unde se preparau produsele congelate? Poate că Ponta vinde publicului din România simpla declaraţie că autorităţile sale nu sunt vinovate. Presa occidentală va face însă presiuni pentru a obţine explicaţii complete, nu va înghiţi o simplă negaţie, pentru că vine de la premierul României.
Trei probleme sunt în această istorie. Prima, lipsa de reacţie a guvernului şi incapacitatea de a anticipa furtuna mediatică din Marea Britanie şi Franţa. Consultanţii lui Ponta se pricep la balta autohtonă, ştiu să-l alimenteze pe premier cu pocnitori care să distragă atenţia de la cvasiinexistenţa actului de guvernare, dar nu înţeleg lumea occidentală. Impresia că românii săraci s-au lăcomit la câteva sute de mii de euro şi le-au vândut carne ief