Ne temem mai mult decât europenii de coloranţi, conservanţi şi salmonela, relevă un eurobarometru al riscurilor alimentare. Dintre toate relele posibile, teama de criză le învinge pe cele faţă de bolile grave, accidente şi atacurile criminale.
Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat! Parizer din piept de pui, cu 70% slănină şi şoric Românii sunt mai îngrijoraţi decât restul europenilor din cauza riscurilor alimentare, relevă un eurobarometru dat recent publicităţii de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA). Astfel, în privinţa necazurilor pe care le-ar aduce hrana, românii sunt mai neliniştiţi decât europenii în ceea ce priveşte coloranţii, conservaţii şi aromele (74%, faţă de 66% din europeni), bolile provocate de alimentaţie (73%, faţă de 59%), intoxicaţii cu bacteriile salmonela sau listeria (72%, faţă de 62%), calitatea şi prospeţimea alimentelor (72%, faţă de 68%) şi alergii (63%, faţă de 48%).
Frica de îngrăşare
Teama de a nu avea o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată îi îngrijorează pe 63% din români şi doar pe 52% din europeni. Şi îngrăşarea îi preocupă pe români mai mult (57%) decât pe europeni (47%). Europenii sunt mai interesaţi, în schimb, de antibioticele şi hormonii din carne (70%, faţă de 67% din români), mercurul din peşte sau dioxina din porc (69%, faţă de 67%), organismele modificate genetic (66%, faţă de 63%) sau bunăstarea animalelor din crescătorii (64%, faţă de 49%).
În ceea ce priveşte efectele cauzate de o alimentaţie nesigură, părerile oamenilor sunt împărţite. Diviza Poesis, 23 de ani, studentă din Braşov, crede că „periculoase sunt şi antibioticele, şi dioxina din carnea de porc, pentru că acestea ne pot schimba metabolismul. Şi noi, dar mai ales copiii sunt din ce în ce mai dezvoltaţi şi nu e normal aşa ceva. Din cauza asta apar şi obezitatea, şi alte probleme