Urmat pe termen lung, un regim restrictiv poate afecta ficatul, oasele şi echilibrul hormonal. În încercarea de a scăpa de kilogramele în plus, unele persoane sunt tentate să apeleze la cure de slăbire foarte drastice care, pe lângă faptul că nu sunt eficiente, pun şi sănătatea în pericol.
O alimentaţie echilibrată trebuie să asigure toţi nutrienţii esenţiali pentru o bună funcţionare a organismului. Cu toate acestea, multe persoane care doresc să slăbească în timp record apelează la regimuri în cadrul cărora este redusă drastic cantitatea zilnică de alimente, ajungând uneori până la înfometare.
„Trebuie cunoscut faptul că aşa-numitul «lanţ al vieţii» se compune din şase elemente nutriţionale de bază: carbohidraţii, acizii graşi esenţiali, proteinele, vitaminele, mineralele şi enzimele", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.
Pot duce la tulburări hepatice
Efectele negative ale curelor drastice de slăbire se răsfrâng asupra sănătăţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Astfel, unul dintre cele mai mari riscuri este reacumularea kilogramelor pierdute în momentul revenirii la o alimentaţie normală.
În plus, ulterior pot apărea anemii, deficienţe de fier, de vitamine şi de potasiu, putând duce la afecţiuni hepatice, cardiovasculare sau neuronale.
„Carenţa unuia sau mai multor elemente nutritive pe durate lungi de timp poate duce la dereglări majore în organism, la disfuncţii ce se pot manifesta prin: căderea masivă a părului, probleme dermatologice, cum ar fi apariţia vergeturilor şi uscarea pielii, tulburări hepatice, fragilitatea vaselor de sânge, probleme ale muşchilor, disfuncţii neuro-vegetative, insomnii şi dereglări hormonale", menţionează Livia Nena.
De asemenea, specialiştii spun că un regim restrictiv urmat pe termen lung favorizează apariţia osteoporozei şi fracturil