Avalanşa mediatică pe tema alimentaţiei sănătoase a dus la crearea unor convingeri care pică în extrema cealaltă. Tot ce părea nociv a fost pus la zid, iar produselor alternative, mai curate, li se atribuie calităţi exagerate, asemenea unor \"super-eroi\" de pe rafturile supermarket-urilor. Cum însă adevărul nu este în alb sau negru, ci doar în culori intermediare, iată o listă cu cele mai vehiculate mituri false despre nutriţie. Toate au fost demontate în urma unor studii elaborate ale celor mai buni specialişti din lume. Sursa: SHUTTERSTOCK
SIROPUL DE PORUMB. Siropul de porumb şi zahărul obişnuit au aproximativ aceeaşi compoziţie: 50% fructoză – 50% glucoză, organismul percepându-le la fel. Adevăratul păcat al siropului de porumb constă în faptul că este extreme de ieftin, făcându-l să fie utilizat aproape în toate alimentele, de la cereale până la ketchup şi dressing de salată.
SAREA DE MARE. Sarea din mină conţine 2.300 mg de sodiu/linguriţă. Sarea extrasă din apa de mare, prin evaporare, conţine tot 2.300 mg de sodiu. Sunt practic identice.
Legenda este că sarea de mare conţine fier şi magneziu, bune pentru organism. În realitate, concentraţia celor două substanţe este atât de mică încât nu ajută la nimic. Ar trebui să mănânci un kg de sare de mare ca să conteze aportul de fier şi magneziu. În schimb, iodul care îmbogăţeşte sarea de mină are un rol important în reglarea hormonilor din organism.
BĂUTURILE ENERGIZANTE. Se spune că Red Bull, Burn etc. te ajută cu aportul de vitamine B, extracte de plante şi aminoacizi. Băutorii de energizante cred că sunt mai puţin nocive decât băuturile carbogazoase, care îngraşă. De fapt, concentraţia de zahăr din energizante este mai mare decât în sucuri. Un pahar de Red Bull are 80 de calorii mai mult decât un Pepsi.
Studiile au descoperit că energizantele atacă dinţii ma