Situat pe strada Franceză, în Centrul Vechi al oraşului, restaurantul te introduce în atmosferă orientală. La Divan totul este făcut pe principiul reuniunii celor două Turcii, cea de astăzi, zgomotoasă şi agitată, şi cea tradiţională, plină de poveşti şi înţelepciune.
Click aici pentru fotogalerie
Circulând prin Centrul Vechi al Capitalei, nu ai cum să nu observi localul turcesc Divan, care se vrea a fi un loc magic. În momentul în care faci pasul în interiorul localului, te simţi ca şi cum ai părăsi un Bucureşti agitat şi ai poposi într-un oraş liniştit, unde ai parte de intimitate.
Restaurantul, deschis în urmă cu aproximativ cinci luni, este împărţit pe două nivele, iar încă de la intrare te „loveşte“ un aer turcesc, până şi chelnerii fiind îmbrăcaţi ca în Ţara Semilunei, cu haine tradiţionale.
La parter, mesele sunt normale, din lemn masiv, iar pe pereţi sunt aşezate diferite obiecte specifice turceşti. În schimb, la etajul localului, te simţi ca un adevărat paşă, mesele fiind înconjurate de canapele joase. Atmosfera de aici este mai intimă, lumina difuză, iar geamurile acoperite de draperii turceşti vişinii, brodate cu auriu.
„Aproximativ 70% din piesele din restaurant sunt făcute pe comandă, special pentru noi. Spre exemplu, corpurile de iluminat, pernele şi draperiile sunt aduse din Turcia“, a spus Andrei Iuşuţ, patronul localului.
Bucătarul este din Turcia
Patronul localului, al cărui străbunic a fost turc, a dorit să facă totul ca la carte şi a încercat cât mai mult să aducă Turcia în România. Inspiraţia pentru designul localului i-a venit de la Palatul Imperial Topkapi, iar bucătarul este turc şi are 25 de ani de experienţă în bucătăria ţării sale.
„Străbunicul meu a fost turc, dar nu este acesta motivul principal pentru care am deschis un resutaurant turcesc. Salih, bucătarul e