De miercuri până vineri, timişorenii au învăţat secretele cafelei, de la adevăraţii profesionişti. Prima informaţie cu adevărat interesantă: cea mai bună cafea a anului care a trecut. "Cafeaua arabica de Costa Rica a fost votată cea mai bună cafea a anului 2010", a explicat Silvia Constantin, fondatorul Asociaţiei de Cafea de Specialitate din România. Sursa: Adi Pîclișan
Au urmat, pentru barista şi public, alte informaţii util de ştiut. De exemplu că cel mai mare "fake" într-un local sunt cafeaua cu lapte sau espresso-ul lung lungă. "Aşa ceva nu există", este, tranşantă, Silvia Constantin. "Bariştii antrenaţi de noi fac cursuri de specialitate pentru a putea să ofere un produs de calitate superioară. Ei ar trebui să fie mult mai comunicativi cu clienţii, să le explice ce înseamnă o cafea bună şi o reţetă perfect realizată, de ce nu ar trebui să ceară niciodată espresso cu frişcă lichidă, sau că espresso dublu (lung) sau cafeaua lungă cu lapte sunt nişte falsuri. Cafea cu lapte nu există, există latte macchiato, capuccino, moccacino etc", spune specialista.
"Ne dorim foarte mult consumatori şi barişti educaţi".
Românii nu sunt deloc specialişti într-ale cafelei. În general. Unicul curs de barista, a avut până acum un singur absolvent şi alţi patru sunt în curs de formare, chiar dacă în nomenclatorul oficial nu se regăsesc ca meserie.
Scopul campionatului de barista e tocmai acela de a educa depotrivă publicul şi preparatorii licorii revigorante. "Românii stau foarte prost la cultura cafelei şi nu suntem deloc curajoşi să bem. Dacă într-o cafenea sunt 30 de sortimente de cafea, clientul va cere espresso dublu sau cafea cu lapte. Ceea ce nu se ştie e că o cafea la filtru este de 10 ori mai nesănătoasă decât un espresso (n.r. pentru că conţine mult mai multă cofeină şi substanţe nocive, diluate în apă)", puncteaz