Dacă ţii la sănătatea ta, atunci trebuie să ştii că este foarte importantă descifrarea etichetei alimentelor pe care le consumi. Află ce trebuie să urmăreşti pe etichetă şi, în funcţie de aceasta, ce tip de produse este bine să eviţi.
Pentru a face alegeri optime în materie de alimentaţie, este necesar să cunoşti semnificaţiile tuturor informaţiilor care apar pe etichetele produselor pe care le cumperi. Nu trebuie să fii atent numai la termenul de expirare şi la E-uri, ci şi la tipul şi cantitatea de grăsimi conţinute, precum şi la existenţa unor ingrediente cu potenţial alergen sau a unora provenite din organisme modificate genetic.
Evită aditivii cu denumiri alambicate
Atât ingredientele conţinute, cât şi aditivii (conservanţi, coloranţi, îndulcitori, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, stabilizatori, stimulatori de arome) trebuie să fie menţionaţi pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantităţii lor. Aditivii pot fi scrişi fie sub forma codului alfanumeric european (ca E-uri), fie ca denumire chimică. Nu uita că nu toţi aditivii sunt nocivi! Astfel, există coloranţi naturali, precum cei obţinuţi din sfeclă roşie, dar şi aditivi cu acţiune inofensivă (acidul ascorbic).
Ghidează-te după valorile nutriţionale
Tipul de grăsimi, numărul caloriilor, valoarea colesterolului, cantitatea de sodiu, fibre, zaharuri, proteine, vitamine sau de minerale sunt alte elemente pe care trebuie să le urmăreşti pe etichetă, mai ales dacă ai probleme precum colesterol mărit, diabet sau hipertensiune. În general, este specificat conţinutul de nutrienţi raportat la 100 g de produs sau la porţie. Pentru anumite produse, sunt importante menţiuni precum procentul de grăsime (lactate).
Atenţie la posibilii alergeni!
Dacă ai intoleranţă la gluten sau la lactoză, urmăreşte menţiunile în acest sens de pe produs, precum şi pe cele legate de alte su