Adevărate rezervoare de vitamine, fructele de toamnă conţin, totodată, o sumă de alţi nutrienţi necesari bunei funcţionări a organismului. Merele combat afecţiunile cronice
Vitaminele (A, C, B3), mineralele (potasiul, fosforul, calciul), zaharurile, taninurile şi pectinele acţionează ca adjuvant în cel puţin 60 de afecţiuni. Când nivelul colesterolului din sânge depăşeşte valorile normale, dieta cu mere crude (câte trei mere în loc de desert) sau sub formă de suc (câte 500 ml pe zi), urmată timp de 14 zile, are efect hipocolesterolemiant. De asemenea, mărul conţine cantităţi semnificative de potasiu, ceea ce face din acest fruct un bun remediu diuretic şi hipotensiv.
Cei care au probleme respiratorii pot consuma un mic dejun preparat din două mere rase, amestecate cu câte o linguriţă de miere şi de scorţişoara.
Strugurii, un somnifer natural
Deoarece sunt bogate în vitamine din complexul B, aceste fructe au efecte calmante şi sedative. Cercetările medicale au dovedit că persoanele care suferă de insomnii şi mănâncă struguri sau beau suc de struguri, timp de trei-patru săptămâni, îşi recapă somnul şi nu mai au nevoie de somnifere.
De asemenea, persoanele anemice, care se confruntă frecvent cu stări de oboseală, dar şi cele cu deficit de minerale au nevoie de o cură cu struguri, pentru că sunt o excelentă sursă de energie. Specialiştii recomandă câte un kilogram de struguri, de două ori pe săptămână şi celor care se confruntă cu problema retenţiei de apă în organism.
Perele au efect antiseptic
Perele conţin o substanţă specifică, numită arbutină, care are proprietăţi antiseptice. Consumată crudă sau sub formă de suc, para se recomandă în tuberculoză şi în infecţiile respiratorii. Dieta trebuie să conţină o porţie zilnică de 500 g de pere, vreme de două luni.
@