Ficatul funcţionează ca un adevărat creier al sistemului digestiv, pentru că analizează toate substanţele ce intră în organism şi „gândeşte” care dintre acestea sunt cu adevărat necesare pentru menţinerea stării de sănătate. Este cel mai voluminos organ din corp (cântăreşte în medie 2 kg), îşi poate mări sau micşora volumul în funcţie de spaţiul pe care îl are la dispoziţie şi se regenerează.
Acestea sunt însă doar o parte dintre caracteristicile care dau unicitatea ficatului în comparaţie cu celelalte organe. De fapt, acesta are peste 500 de funcţii care îl fac indispensabil organismului.
Are o listă lungă de sarcini
Sintetizează o varietate de substanţe indispensabile bunei funcţionări a organismului, printre care glucide, proteine şi lipide. Una dintre cele mai importante proteine este albumina, ce reprezintă aproximativ 60 la sută din proteinele plasmei sanguine. De asemenea, ficatul sintetizează factorii de coagulare a sângelui. Prin urmare, alterarea acestei funcţii hepatice diminuează nivelul proteinelor în sânge şi produce tulburări de coagulare.
Participă la menţinerea glicemiei în limitele normale. Mai exact, ficatul, împreună cu muşchii, transformă glucoza rezultată din digestia glucidelor din alimentaţie în rezerve de energie (glicogen) prin procesul de glicogeneză. Între mese, ficatul transformă din nou glicogenul în glucoză, pentru a elibera exact nivelul de energie necesar funcţionării organismului.
Formează rezerve de vitamine: A, D, E, K şi cele din complexul B şi le eliberează în sânge atunci când organismul are nevoie de ele.De asemenea, la nivelul ficatului sunt stocate şi elementele nutriţionale care ne feresc de anemie: fierul şi vitamina B12.
Are rolul de filtru al substanţelor introduse în organism. Astfel, ficatul triază substanţele toxice şi deşeurile şi le