Nu mai există dubii: zahărul este nociv, dar nu numai pentru siluetă, ci pentru întregul organism. Chiar şi în cantităţi considerate de unii medici nepericuloase, zahărul, fie el alb sau brun, poate fi toxic, avertizează un studiu recent.
O dietă alcătuită în proporţie de 25% din zahăr – echivalentul a trei cutii cu suc – a ucis de două ori mai mulţi şoareci de laborator decât aceeaşi dietă din care a fost exclus zahărul. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, timp de 58 de săptămâni, şi publicat apoi în revista de specialitate „Nature Communications“. Dar efectele nocive ale zahărului nu se limitează, evident la specia rozătoarelor, şi oamenii sunt în pericol de a se intoxica atunci când consumă zahăr chiar şi în cantităţi moderate, susţin specialiştii citaţi de „Times“.
De altfel, în urma dietei cu zahăr adăugat, animalele de laborator nu au arătat nicio manifestare a vreunei boli metabolice (obezitate, hipertensiune arterială, diabet etc.), dar au prezentat modificări importante de comportament şi s-au reprodus mult mai puţin (cu 22%). Acest rezultat arată că zahărul a avut efecte biologice clare asupra organismului, care nu pot fi detectate cu uşurinţă, aşa cum este, spre exemplu, îngrăşarea, cred oamenii de ştiinţă.
„Majoritatea substanţelor toxice pentru şoareci sunt la fel de toxice şi pentru oameni. Iar zahărul a dovedit că are un potenţial toxic foarte mare pentru organismul şoarecilor“, explică James Ruff, autorul studiului.
De altfel, mesajul pe care specialiştii americani vor să-l transmită publicului este că zahărul,fie el alb sau brun, trebuie evitat nu doar pentru că îngraşă, ci pentru că reduce speranţa de viaţă şi reduce şansele de a avea copii.
Care alimente conţin cel mai mult zahăr
Cerealele de la micul dejun şi un pahar cu suc de fructe acop