Simptom frecvent al răcelii şi al gripei, durerea de gât poate fi tratată cu succes prin intermediul plantelor, al propolisului şi al mierii de albine.
Gura şi gâtul sunt adesea poartă de intrare pentru virusuri şi bacterii. Senzaţiile de mâncărime sau de „ace în gât" pot fi date de inflamaţia faringelui, laringelui sau amigdalelor. Acest disconfort mai poate apărea şi din cauza suprasolicitării coardelor vocale ori din cauza inspirării aerului rece. Pentru combaterea inflamaţiei de la nivelul gâtului se pot folosi cu rezultate bune gargarele cu infuzii din plante şi unele produse apicole, precum mierea şi polenul. Dacă însă durerea de gât nu trece după cel mult o săptămână, timp în care sunt administrate tratamente naturiste, dacă în plus apar şi dureri de urechi, urme de sânge în spută şi dificultate la înghiţire, poate fi vorba despre infecţii mai grave şi trebuie consultat medicul.
Ceaiurile calde,reale pansamente
Infuziile calde (nu fierbinţi!) de muşeţel, gălbenele, tei, pătlagină, podbal, nalbă, lumânărică, cimbrişor de câmp, cimbru de cultură şi de echinacea calmează gâtul „roşu", dureros. Acestea se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se pot consuma călduţe pe toată perioada în care este prezent disconfortul de la nivelul gâtului. Pentru potenţarea efectului benefic, este bine ca aceste ceaiuri să fie îndulcite cu miere. Dă rezultate şi decoctul de coajă de salcie, preparat din 10 g de coajă mărunţită, care se fierbe în 200 ml de apă, jumătate de oră. Se iau patru linguriţe pe zi.
Propolisul are efect antimicrobian
Propolisul are acţiune antibacteriană, antivirală, antifungică, anestezică, antiinflamatoare şi cicatrizantă, calităţi ce recomandă acest remediu în tratarea durerilor de gât. Propolisul se poate administra sub formă de tinctură (câte o picătură la un kilogram/corp, de două ori p