Chiar dacă tentaţiile din perioada Crăciunului sunt foarte mari, iar oferta diversă, medicii recomandă ca, de sărbătorile de iarnă, să fie consumate alternativ şi echilibrat alimentele şi băuturile tradiţionale, astfel încât să fie evitate problemele digestive.
O atenţie sporită trebuie să aibă cardiacii, diabeticii, dar şi persoanele care au ţinut tot postul. „Aceste persoane sunt mai sensibile şi mai predispuse la afecţiuni digestive. Cei care au ţinut tot postul au tendinţa să recupereze, iar organismul nu este pregătit. Riscul unei pancreatite acute este foarte mare dacă se fac excese. Recomand ca în aceste zile mesele să fie mai dese şi nu foarte îmbelşugate“, a spus Cristian Cozici, medic internist.
După masa de Crăciun din care nu lipsesc sarmalele, piftia şi alte bunătăţi, medicii le recomandă braşovenilor să consume a doua zi mâncăruri uşoare, cum ar fi supa de legume, fructele, lactatele, să bea ceaiuri din plante (mentă sau anghinare) şi, mai ales, să facă mişcare în aer liber pentru arderea caloriilor.
„Leacuri rapide" de la medici
Dacă aţi consumat în exces alimente tradiţionale de Crăciun şi acuzaţi dureri abdominale, puteţi să vă trataţi şi acasă. În general, după o masă copioasă poate apărea un disconfort abdominal. Recomandarea medicilor este aceea ca în momentul în care apare acest disconfort omul să se aşeze pe-o parte în pat, să se liniştească şi, eventual, să ia o capsulă de Digestduo, Maalox şi Fiobilin. Dacă starea de vomă şi durerile persistă, oamenii trebuie să se adreseze medicilor pentru a primi îngrijiri adecvate.
Pentru a evita crizele biliare provocate de consumul în exces al alimentelor şi al băuturii este necesară o hrană cât mai echilibrată, în care alimentele mai grele să alterneze cu fructe, legume şi ceaiuri din plante. „Pentru colici abdominale, braşovenii ar putea lua un comprimat de No-Spa, iar pent