Ceaiul verde, cel negru, cel alb şi cel roşu se numără printre băuturile cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi. Bogaţi în vitamine şi în săruri minerale, diverşii derivaţi din planta de ceai contribuie la menţinerea tinereţii celulare şi ne feresc de boli cronice.
Dacă sunt băute cu regularitate, ceaiurile bogate în antioxidanţi protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, agenţi care accelerează procesul de îmbătrânire, care atacă celulele şi care afectează funcţiile vitale. Radicalii liberi, proveniţi din procesele metabolice, dar şi din mediul poluat şi din alimentaţia industrializată, facilitează apariţia unor boli precum cancerul şi afecţiunile cardiovasculare. Pentru a preîntâmpina aceste probleme este bine să-ţi fortifici organismul cu vitamine precum A, C şi E, minerale, proteine şi polifenoli. Pe toate le găseşti în planta de ceai numită Camellia sinensis.
Ceaiul verde te fereşte de cancer
Ceaiul verde are o acţiune antioxidantă de 100 de ori mai mare decât cea a vitaminei C şi de 25 de ori mai mare decât cea a vitaminei E. Iar acest lucru se datorează unui compus, polifenolul EGCG, care, în acelaşi timp, stimulează sistemul imunitar, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase şi chiar ajutând la distrugerea celor mature, spun specialiştii. Astfel, consumul regulat de ceai verde reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului, mai ales a celui de colon, de vezică urinară, de esofag, de pancreas, de rect şi de stomac.
În plus, acest remediu încetineşte procesele de îmbătrânire a organismului. „Ceaiul verde menţine elasticitatea pielii, stimulează activitatea sistemului imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva virusurilor şi bacteriilor", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, apifitoterapeut. Poţi bea una‑două căni de ceai verde pe zi, însă evită să-l consumi după ora 17.00, deoarece poa