Produsul trebuie să aibă inscripţionat izvorul de provenienţă, compoziţia chimică, data ultimei analize, precum şi termenul de valabilitate. Specialiştii spun că apa minerală naturală are proprietăţi curative, fiind benefică pentru sănătate. Totuşi, cea carbogazoasă ar trebui evitată de persoanele cu anumite afecţiuni.
Cele mai bune tipuri de apă minerală sunt cele care provin din izvoare de munte, ferite de poluare. Specialiştii spun că aceste ape sunt pure din punct de vedere microbiologic şi ajută la mineralizarea organismului datorită conţinutului de calciu, de magneziu, de sulfaţi, fluor, sodiu şi de alte substanţe minerale ce trebuie specificate pe etichetă.
În plus, pe ambalajul de îmbuteliere trebuie să fie indicate tipul şi preponderenţa sărurilor minerale dizolvate, precum şi data la care a fost făcută ultima analiză a compoziţiei chimice.
Plată, cea mai indicată
Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, cea mai indicată apă pentru consumul zilnic este apa plată, putând fi băută de oricine fără contraindicaţii.
„Aceasta este o apă oligominerală ce poate conţine un gaz natural din depozitul de exploatare, însă fără a i se adăuga dioxid de carbon. Apa plată este indicată tuturor categoriilor de consumatori, fiind recomandate câte opt pahare pe zi: unul la trezire, unul înainte de culcare şi şase în cursul zilei", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Cea carbogazoasă, interzisă în gastrite
În funcţie de izvorul de provenienţă, apa minerală carbogazoasă naturală are la rândul ei o serie de calităţi şi de proprietăţi curative. Astfel, de exemplu, cea calcică (ce are un conţinut de calciu mai mare de 150 mg/l) ajută la creşterea densităţii osoase, fiind indicată în caz de osteoporoză. Însă, apa minerală carbogazoasă are şi contraindicaţii. „Apa mi