140 de elevi de liceu din toată ţara au venit la Galaţi pentru a se "întrece" în măiestrie culinară şi tehnici de servire. Viitorii barmani şi cheneri şi-au învins emoţiile pentru a zâmbi profesional comisiei de examinare.
Brutar-patiserii, preparatorii de produse făinoase, comercianţii, preparatorii produselor din carne, ospătarii şi chelnerii din şcolile de profil din toată ţara s-au reunit zilele acestea la Galaţi pentru cea mai importantă competiţie a anului: Olimpiada pe meserii. Cei aproape 140 de „meseriaşi" au fost repartizaţi la trei licee din Galaţi care au în programa şcolară profiluri alimentare: Grupul Şcolar „Elena Doamna", Grupul Şcolar „Dumitru Moţoc" şi Grupul Şcolar „Virgil Madgearu".
La „Moţoc", au venit cei care visează la meseria de ospătar sau bucătar. 60 de copii în total, din toată ţara. Printre ei şi o gălăţeancă: Liliana Diaconiţă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Virgil Madgearu.
„Ce trebuie să aibă un ospătar ideal? Păi, evident ţinută impecabilă şi punctualitate. Ah, şi nu trebuie să-i lipsească zâmbetul profesional", afirmă Liliana.
Profesorii care îi învaţă pe tinerii gălăţeni secretele prestării acestor servicii publice ne-au declarat că le cer concurenţilor mult mai mult.
„Ospătarul este interfaţa dintre restaurant şi chelner. Trebuie să aibă importante cunoştinţe de gastronomie. În plus, trebuie să ştie să comunice, eventual în mai multe limbi străine. N-ar fi rău să ştie şi câteva metode spectaculoase de servire, pentru că şi acestea fac impresie bună. Într-un cuvânt, omul de la masă trebuie să se simtă relaxat după o masă la restaurant", spune Corina Gavrilă, specialist în domneiul ospătăriei.
Emoţii pentru „meseriaşi"
La „Elena Doamna", cei mai mulţi candidaţi, 31 la număr, au susţinut probe pentru categoria „preparatori de produse făinoase". Aceştia au avut o temă destul de simplă, dacă e